Skip to content
3.7.2023

Sotahistoriallinen matka Viron pohjoisrannikolle 9.-11.6.2023

Korpilahden Isänmaan Ystävät ry ja Keski-Suomen reservipiirit järjestivät 9.-11.6. jo perinteeksi tulleen sotahistoriamatkan, tällä kertaa Viroon. Matkan johtajana toimi jo monet matkat järjestänyt Mikko Strang. Sotahistorian asiantuntijoina olivat Heikki Rahikainen, Tapio Paappanen ja Hannu Teider. Matkan pääteemat olivat Viron vapaussota 1918–1920 ja kesä 1944.

Sotahistoriaa monipuolisesti

Heikki Rahikaiselta saimme tuhdin tietopaketin Viron vapaussodasta ja suomalaisten osallistumisesta siihen. Sota päättyi Tarton rauhansopimukseen
2.2.1920. Todettakoon, että Suomi allekirjoitti oman rauhansopimuksensa vasta 14.10.1920.

Tapio Paappanen käsitteli heimosotien historiaa sekä viime sotiemme taustoja ja tapahtumia. Erityisesti hän painotti kesän 1944 torjuntavoittojen sarjaa – kotirintamaa unohtamatta – ja niiden yhteisvaikutusta sodan kulkuun ja rauhanehtoihin. Stalin ei enää vaatinut ehdotonta antautumista.

Hannu Teider kuvasi meille vähemmän tunnettua Sinimäen taistelua ja sen yhteyttä jatkosotaan. Sinimäen taistelut käytiin heinä-elokuussa 1944 Virossa Narvan länsipuolella, missä saksalaiset, virolaiset ja monen muun maan taistelijat pysäyttivät puna-armeijan hyökkäyksen. Tämä varmisti sen, ettei Neuvostoliitto pystynyt vielä tässä vaiheessa valloittamaan Viroa eikä puna-armeija päässyt edes yrittämään Kannaksella taistelleiden suomalaisten motittamista Viron kautta. Sinimäkien taistelut
voitaneen jopa lukea Paappasen mainitsemaan torjuntavoittojen sarjaan, joka esti Suomen miehityksen ja mahdollisti itsenäisyytemme säilyttämisen.

Kommunismin uhrit
Järkyttävin kohde oli kommunismin uhrien muistomerkki Tallinnassa. Viro menetti neuvostomiehittäjän terrorissa hieman yli miljoonasta asukkaastaan joka viidennen – yli 75 000 kansalaista teloitettiin, vangittiin tai karkotettiin. Voimme vain kuvitella, mikä olisi ollut suomalaisten kohtalo, jos emme olisi pistäneet hanttiin puna-armeijalle.

Tietoiskuja ja seppele uhreille
Taistelukuvausten lisäksi saimme sekä Rahikaiselta että Teideriltä mielenkiintoiset tietoiskut Viron historiasta, maantieteestä ja nykytilanteesta. Perinteiseen tapaan suoritettiin myös seppeleenlasku, tällä kertaa Rakveressä Viron vapaussodan patsaalle.

Matka oli todella antoisa, tunnelma leppoisa ja palvelu pelasi, kuten näillä matkoilla aina on ollut tapana. Pohjolan Matkan kolmiakselinen bussi kiidätti meitä turvallisesti kokeneen kuljettajan Ari Huhtasen ohjastamana muistomerkiltä ja taistelupaikalta toiselle